Cannabisolie – den hellige gral indenfor medicin

Mange har nok hørt rygter om, at CBD-olie – mere populært kendt som Cannabisolie – skulle hjælpe både på smerter, og på mange andre skavanker. Der vil her blive fortalt om, hvilke skavanker der er tale om, og samtidig vil den biologiske proces bag stoffet og effekten på kroppen blive forklaret. Dermed ikke sagt, at olien er en mirakelkur for alle disse sygdomme, hvilket involverer kræft. Der er endnu ikke tilstrækkelig forskning til, at man har vurderet det med sikkerhed – hvilket meget muligt er grunden til, at det ikke er lovligt at sælge olien i Danmark. Det vil blot blive oplyst, hvor mange der egentlig fortæller om den positive indvirkning, brug af olien har haft på deres liv.

Kroppens essentielle system

Først lidt om processen: menneskets krop består af mange systemer. Nervesystemet, blodsystemet, fordøjelsessystemet og åndedrætssystemet kan nævnes. Et system, der først blev opdaget relativt sent, er det cannabinoide system – også kendt som ECS-systemet. Dette påvirker aminosyrer i hele kroppen, og er derfor umådelig vigtig i styringen af den menneskelige fysik. Det stof der fungerer som katalysator for systemet? Cannabinoider.

Der findes mange forskellige former for cannabinoider, men de kan groft sagt opdeles i tre kategorier. Nogle er endocannabinoider, stof som kroppen selv fremstiller. Andre er Syntetiske cannabinoider, og er fremstillet af mennesker. Og så er der phytocannabinoider, også kaldet organiske cannabinoider. Disse kan findes i planter, i høj grad i Cannabis Savtiva.
Der findes omkring 60 forskellige cannabinoider i planten, lokaliseret i specielle kirtler. De to vigtigste er THC og CBD.

THC er det stof der findes højt koncentreret i rusmidler som hash og skunk. Det påvirker i høj grad menneskets nervesystem, kan fremkalde hallucinationer, påvirke humør og appetit og give en fornemmelse af ’skævhed’. Det er grunden til, at det i mange lande, deriblandt Danmark, er forbudt at indtage produkter med mere end 0,2% THC. CBD, til gengæld, påvirker blandt andet immunforsvarsceller og kræftceller. Dette kan være årsagen til, at mange har rapporteret mindskning af smerter og andre skavanker.

Et bredt udvalg af sygdomme

At bruge cannabisolie mod smerter er ikke en ny ide. Faktisk går det helt tilbage til oldtidens egyptere. Og både forskning – blandt andet med genmodificerede mus – og forsøgspersoners udsagn antyder, at der måske er noget ved snakken. Folk har rapporteret, at CBD-olien har en positiv indvirkning på gigt, skrerose, migræne, og mange andre. Og fibromyalgiramte mennesker kan fortælle om, at olien har hjulpet mod den lave smertetærskel, som sygdommen har medbragt. Udover den kronisk smertestillende effekt, har folk også fortalt, at det hjælper mod muskeltræthed, inflammation, og endda, ifølge nogles udsagn, mod søvnløshed. Listen af konkrete lidelser, som ifølge folk blev lindret af olien, er længere endnu, og indbefatter diabetes, højt blodtryk, epilepsi, meningitis, psoriasis, Parkinson, skizofreni, angst og depression, og generelt svækket immunforsvar.

Folks meninger: mange fordele, få bivirkninger

Det ville ikke være fair ikke at nævne, at folk og studier også har rapporteret om bivirkninger ved brug af CBD-olie – selvom det ikke er alle der har det. Disse bivirkninger er dog rimelig ubetydelige i forhold til de goder, folk har oplevet. Det kan være mundtørhed, tynd mave, og lavt blodtryk – det sidste kun, hvis man indtager store mængder.

Umiddelbart er den eneste hindring, hvis du lider af smerter, og gerne vil se, om CBD-olien også vil hjælpe på dig, hvordan du skal få fat i den. Det er i Danmark lovligt at indtage produktet – men ikke at sælge det. Du kan derfor kun få det ved at få det udskrevet af en læge, hvilke kun få læger kan gøre, og kun i nogle tilfælde, samt kun nogle varer. Eller også kan du drage fordel af EU’s frie bevægelighed, og købe det i et land, hvor salg af olien er lovlig.