Danskerne er vilde med kosttilskud

Danskerne jagter sundhed og er vilde med kosttilskud, hvad enten der er tale om piller, kapsler eller pulver. Flere er begyndt at købe kosttilskud, og der er derfor mange som bruger mange penge på kosttilskud her i Danmark. Men hvad er kosttilskud egentlig? Og hvilke fordele er der ved at indtage kosttilskud?

Hvad er kosttilskud?

Vegetables at a market stall

Kosttilskud kan hjælpe dig på rigtig mange forskellige måder, som regel i et forsøg på at få en større, stærkere og sundere krop. Helt konkret er kosttilskud et præparat, som indeholder en masse næringsstoffer eller andre stoffer, der har en enten ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning på kroppen. Foruden at gøre det muligt at opnå en større, stærkere og sundere krop, kan kosttilskud også hjælpe dig med generelt at få en sundere krop og mere energi, som kan give dig mere overskud i din hverdag. De næringsstoffer som kosttilskud indeholder omfatter oftest vitaminer, mineraler og aminosyrer som også er at finde i proteiner.

 

Udvalget af kosttilskud er stort, og kan for nogle virke uoverskueligt. Typisk indtages kosttilskud gennem munden enten via kapsler, tabletter, pastiller, pulverbreve og væskeampuller. Oftest markedsføres kosttilskud dog som pulver, væsker eller piller. Fiskeolie er også en form for kosttilskud, som efterhånden er blevet mere populært. Den populære producent Zinzino laver det endda med olivenolie.

Forventningerne omkring det enkelte kosttilskud er dog begyndt at stige i takt med, at der dukker flere og flere forskellige produkter op her i Danmark. Mange går nemlig med den opfattelse, at proteinpulver er en form for mirakelpulver, som ikke bare er et tilskud til ens kost. Dette kan skyldes kosttilskudsproducenternes markedsføring af blandt andet proteinpulver. Man skal derfor være opmærksom på, at med den rette viden, kan man opnå endnu større nytte og gavn af kosttilskud. Hvis man bruger kosttilskud rigtigt, giver det automatisk også en bedre effekt. Dette kræver altså en grundlæggende forståelse for, hvordan kroppen fungerer, samt hvilke næringsstoffer, som kroppen har behov for.

Fordele og ulemper ved forskellige kosttilskud

Undersøgelser viser at der kan være mange fordele ved kosttilskud, hvis man anvender dem korr

ekt. Dog kan der også være ulemper ved visse kosttilskud, og hvis man tager kosttilskud i for store mængder. Hvis man indtager for store doser af vitaminer og mineraler via kosttilskud, kan det nemlig have skadelige virkninger i kroppen. Problemet er nemlig, at for store doser af enkelte vitaminer og mineraler går ind og påvirker optagelsen af andre vitaminer og mineraler. Desuden skal man være opmærksom på, at nogle kosttilskud indeholder nogle helt andre stoffer end det, som står på pakken.

Multivitaminpiller er en form for kosttilskud, som ca. hver anden dansker tager. Vitaminpiller er gode i perioder, hvor du spiser meget ensidigt. Men vores vitaminindtag siger i sidste ende ikke noget om vores sundhed. Det betyder altså at et højt indtag af vitaminer ikke er nogen garanti for sundhed, da størstedelen af vitaminer ikke kan lagres i kroppen.

D-vitamin er nok det eneste vitamin, som mange danskere får for lidt af i forhold til, hvad der er anbefalet. Derfor er der mange danskere som med fordel kan tage D-vitamin kosttilskud, specielt i de kolde vintermåneder, hvor solen ikke skinner ligeså meget.

Fiskeolie er også et kosttilskud, men virkningen for raske mennesker er stadig tvivlsom. Det kan være en god ide at spise fiskeolie som kosttilskud, hvis man hverken spiser fisk, nødder eller frø.

Kalk er godt at tage som kosttilskud, hvis man ikke indtager diverse mejeriprodukter såsom mælk og smør eller større mængder grønne grøntsager. Især ældre mennesker anbefales at tage tilskud af kalk til knoglerne.

Sidst men ikke mindst kan man tage C-vitamin som kosttilskud. C-vitamin indgår i kroppens immunforsvar, og derfor er der mange som tager dette vitamin som kosttilskud. Dog er det tvivlsomt om det overhoved hjælper på immunforsvaret.