Når det kommer til lån, så er det nærmest gået af mode, at spare penge op til at købe noget. Alt skal efterhånden finansieres med lån, hvilket er en skræmmende tendens. Vi ser nærmest alle forhandlere af forbrugsgoder, såsom elektronik og hvidevarer, tilbyde en eller anden form for finansiering på deres varer.
Hvad folk ikke tænker over, når de tager disse lån er, at det ikke er det billigste. Ofte er renten høj, og der er flere skjulte gebyrer, der gør lånet særligt dyrt. Ja, det er måske billigere end kviklån og sms-lån, men alligevel.
Det er dog allerbedst, hvis man vælger at lave en opsparing – det er nemmest at få oversigt over ens eget forbrug, og hvor mange penge man reelt set har. Hvis man absolut skal låne, så er der dog en række ting man skal holde øje med. Så hvad vælger du; lån eller opsparing?
Spar op til dit forbrug
Et godt tip når det kommer til opsparing er, at man skal huske på, at dyre ting som TV og hvidevarer IKKE er noget man bare køber.
Alt for mange danskere har fået vane for, at elektronik blot er impulskøb. Man bør gøre mange overvejelser før købet af et nyt TV – blandt andet, hvorvidt man overhovedet har behov for et nyt apparat til stuen eller soveværelset. Har man et HD-ready TV i forvejen, så behøver man nødvendigvis ikke et TV med Full-HD.
Det kan være fristende når man ser et godt tilbud i de mange tilbudsaviser, men for pokker, lad nu være med at købe noget, hvis du ikke har råd! Spar op over en længere periode, hvor du ligger penge til side vær måned – så har du nogle penge i baglommen, hvis nu du ser et godt tilbud. Hvis du bestemmer dig for at låne penge, så kommer du ofte alligevel til at vente på, at lånet er betalt af, før du køber et nyt produkt. Og i sidste ende, så har du bare betalt mere, end du burde.
Hvis du absolut skal låne…
Så skal du huske, at holde øje med skjulte gebyrer og renten. En af de mest vigtige betegnelser når det kommer til lån er ÅOP. Her kan du se, hvor meget lånet kommer til at koste årligt i procent heraf ÅOP (Årlige omkostninger i procent).
Oftest kan du også se, hvor meget du samlet kommer til at betale tilbage gennem lånets løbetid. Hold desuden øje med, om der er nogle gebyrer på oprettelsen af lånet – dette kan tit være det dyreste ved at låne til et produkt.
Hvis du er heldig kan det være, at lånet er gebyr og rentefrit. Lån penge online de steder hvor du skal betale en mindre pris for oprettelsen af lånet og ikke betaler noget i rente eller gebyr. Her kan produktet man køber dog ofte være meget dyrere, end hvis man købte det samme et andet sted. Her ville det være bedre at have en opsparing i stedet for at tage et lån.
Så husk: lån kun når det er nødvendigt!