Udvikling i Danmarks forhold til Sverige

Forholdet mellem Danmark og Sverige har altid været interessant. Vi er gået fra at være hvert sit land til et fælles land og til hvert sit land igen. Vi føles os ens, men også forskellige på mange punkter. Vi har vel hvad man kan kalde et had/kærlighedsforhold til hinanden.

Udviklingsarbejde

Desværre kommer dette også til udtryk ved at vi lader vores stolthed overskygge vores fornuft. Hvert land og folk har nogle ting de er gode til og nogle ting hvor de kunne blive bedre og hvis man ville bruge tiden på at observere og lære fra hinanden, så kunne begge lande blive endnu bedre steder at bo.

Vi ville udvikle os som mennesker og nationer.

Vi skal lære af hinanden

Det sjove er, at vi sender politikere til Kina for at se hvordan de gør tingene derovre. Dermed ikke sagt, at vi ikke også kan lære noget der, men måske vi skulle lære noget af dem der er tæt på os først. Hvis man kan se at ventetider på sygehuse er lavere i Sverige og Norge, kommunerne er bedre til at holde deres budgetter og hjemmeplejen har bedre tid til at passe de gamle i samfundet, så er det da spild af penge at rejse langt væk? Med mindre det er en ”gave” til politikere med påhæng at komme en tur til Østen.

Blive bedre

Hvad Sverige kan lære af os

På hvilke punkter kan svenskerne så lære noget af danskerne? Umiddelbart kommer det nok an på hvem man spørger. Mange svenskere ville måske mene, at danskernes holdning til alkohol er mere liberal og sundere, men andre vil sikkert mene det modsatte.

Hvis den svenske stat mangler penge, så kunne man kigge på nogle af de mange afgifter danskerne har indført og så undlade at indføre dem der ikke virker.

Hvad vi kan lære af svenskerne

Som dansker der har boet i Sverige er der nogle åbenlyse ting jeg mener at vi kan lære. Eksempelvis opdagede jeg, at man godt kunne komme til at tale med folk hos den svenske version af SKAT, selvom det var weekend.

Jeg blev meget overrasket over den service og venlighed der var fra mange offentlige myndigheder og fleksibilitet i den periode hvor alle skulle indsende deres selvangivelser.

Udvikling mellem lande

En anden ting er sukkerafgifterne. I Danmark har regeringerne længe brugt undskyldningen, at uden sukkerafgifterne så ville danskerne blive meget federe og mere usunde.

Det er tydeligvis ikke tilfældet hos vores naboland, så den afgiften kunne sagtens fjernes igen og evt. erstattes med noget der gav mere mening (hvis man altså mangler pengene).

Det handler om vilje til forandring

Udover vores had/kærlighedsforhold, så handler det nok meget omkring viljen til forandring. Det er lettere at tage til Kina og komme hjem med ideer, som man så alligevel kan lade være med at implementere fordi de er for anderledes. Igen til tro på at ideer fra Sverige ville være så anderledes, at de ikke skulle kunne implementeres i Danmark.

Samtidig er der nok ikke mange politikere der jubler efter at komme på forretningsrejse til Sverige. Det er bare ikke lige så sexet.